5+1 úti cél Európában városnézőknek

by 6/30/2016 0 megjegyzés
Róma, Párizs, Bécs, Prága, London - csak néhány a legkedveltebb utazási célpontok közül. Ha mégis inkább kitekintenél a jól bevált turista célok közül, vagy csak valami másra vágysz, esetleg különcködnél, ahogy néha én teszem, akkor tarts velem és szépelegjük körbe Európa néhány kevesebbszer emlegetett városát. :)


Na jó, bevallom, ez a saját listám, azokkal a helyekkel, amiket kinéztem magamnak szépelgés céljából. Jórészt városokat gyűjtöttem össze, főleg a különlegesebb hangulatúak közül, ahova egy-egy klassz hétvégére, vagy akár hosszabb időre is el lehetne ruccanni. Igyekeztem úgy válogatni, hogy sokszínű legyen a bejegyzés, hiszen maga Európa is rendkívül sokszínű, így esett, hogy a lélegzetelállító mediterrán település, egy északi mesevilág és a nyugati középkori miliő is egy listára kerülhetett. Na és, hogy a saját házunk táját se hagyjam ki, egy magyar városka is felkerült a listára ráadásnak. ;)

 1. Ronda (Spanyolország): 

  Ez egy spanyol kisváros az ország déli részén, Málaga tartományban. És a nevével ellentétben, a világ egyik legszebb településének tartják. :D Ami igazán megbabonázó számomra (és talán nem csak engem bűvöl el), az a hegy-völgy kontraszt! Ugyanis a várost a Guadalevín folyó szeli ketté, a két városrész között átívelő "Új híd" (a város egyik jelképe is) pedig lélegzetelállító látványt nyújt. Kötelező bakancslistás látnivaló! De számomra mégsem merül ki ennyiben a vonzereje, hiszen az megbújik a romantikus, barangolásra csábító utcácskák, a jellegzetes fehérre meszelt házak, és az évszázadok alatt megannyi nép által formált városkép rejtett zugaiban, ami mellesleg számos írót (köztük Ernest Hemingwayt) is megihletett már.
  Ronda, Spanyolország
 2. Lisszabon (Portugália): 

  A portugál főváros szerintem kicsit mellőzött Spanyolország kedvelt nagyvárosai és tengerpartja mellett, pedig számomra egy üde kis színfolt a mediterrán térségben. A színes házak, a szűk utcák, a mázas csempék, az apró villamosok, tőkehal, na és persze a portugál tengerpart…. Ugye, nem kell jobban kifejtenem? :P
  Lisszabon, Portugália
 3. Brugge (Belgium): 

  Nyugat-Flandria legnagyobb városát észak Velencéjeként is szokták emlegetni, mivel számos csatorna is keresztülszeli a hangulatos városkát. A település jellegét meghatározza, hogy a városközpont lényegében a középkor óta változatlan formában maradt meg, ezért Európa egyik kiemelt nevezetessége is. Ennek ellenére mifelénk alig hallani róla (én is csak véletlenül bukkantam rá), legfeljebb csak néhány belga vagy holland körutazás egyik állomásaként kerül fel a napirendre. Én viszont szívesen szépelegnék itt, akár egy egész hétvégén keresztül is. ;)
  Brugge, Belgium
 4. Mazuri-tóhátság (Lengyelország): 

  Csemege Európa északabbra fekvő részén! Igazából a Mazuri-tavak kicsit ki is lógnak ennek a felsorolásnak a koncepciójából, mert nem csak egy városkáról van szó, hanem egy nagyobb térségről, de ugyanakkor nagyon megfogott, hogy itt aztán keverhetőek a különböző élvezetek: több látványosság is van a vidéken, amit érdemes megnézni, és emellett lehet fürdőzni, vitorlázni, kenuzni is, klassz kerékpárutak és remek túrahelyek vannak... Szóval kis paradicsom az aktív kikapcsolódást kedvelők számára, ami remek városnézésekkel fűszerezhető.
  Mazuri-tóhátság, Lengyelország
 5. Tallinn (Észtország): 

  Imádom ezeket az északi országokat (bár tény, hogy csak nyáron :D), egytől-egyig kis varázslatos mesevilágok. Miközben a legtöbbeket a mediterrán partok jobban felcsigázzák, én nyáron mindig örömmel szépelgek északra. A listára most Tallinn városa került fel, ódon hangulatával, modern szemléletével és tiszta miliőjével.
  Tallinn, Észtrország
+1. Szentendre (mert itthon is jó utazni): 

Ha unod a mókuskereket, elugranál valahova hétvégére, hogy kifújhasd magad, de mégsem akarsz nagy utakat tenni, akkor itt egy klassz kis magyar városka, andalgásra csábító utcácskákkal. Na jó, azért is került fel ráadásnak egy magyar város is, mert rendre hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy itthon is nagyon sok hely van, amit érdemes megnézni. Bár maga a város nem túl nagy, de nagyon hangulatos, illetve a skanzent is érdemes felkeresni, mert az is egy különleges program (én legalábbis imádom). Egy kényelmes-kellemes hétvégére kitűnő választás Szentendre. ;)
Szentendre


Ha szeretnéd a képeket nagyobb méretben is megnézni, kattintsatok az alábbi képre, hogy szemezgethessetek a bejegyzéshez tartozó képalbumban.
5+1 úti cél Európában városnézőknek


Ahogy láthattátok nem az volt a célom, hogy teljes körű bemutatást adjak ezekről a desztinációkról, hanem az inspirálás, szóval inkább kedvcsinálónak szántam, ha nem a sablonokat követnéd Rómától Londonig. Remélem sikerült adnom egy-két ötletet, ha nektek is van hasonló tippetek, folytassátok a sort hozzászólásban.  ;) 

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése