Növényfalat a városra!

by 8/05/2016 1 megjegyzés
A nyári hőség közepette a városi ember, ha lehet még inkább vágyik a természetre, az árnyas fákra, a susogó növényekre, a vízcsobogásra. A beton és a leburkolt felületek a kánikulában igazán ellenszenvessé válnak felforrósodó természetükkel, bennem pedig a legszélsőségesebb zöld-forradalmár buzog fel és délibábkánt mindenhova buján hűsítő növényzetet álmodok. A legvadabb forróság szülte képzelgéseimben az Andrássy utat parkká alakítják, a házfalakon kúszónövények burjánzanak szerte a városban, a szűkebb utcákban és nyitott udvarokban pedig üdén csobogó oázisok bukkannak fel.

függőleges kertek

Aztán jön az eső meg a vihar és belső forradalmáromnak is lehűlés jut osztályrészül, na meg a szürke beton-valóság. És mégis oly sokáig settenkednek tudatomban ezek a zöld látomások... Remélem kellőképpen érzékletesen sikerült bemutatnom érzelemvilágom és megbocsájtjátok nekem ezt, a hőség okozta vad elborulásomban alkotott bejegyzést a növényfalakról. ;)

Függőleges kertek, növényfalak


Igen, ezt a bejegyzést egyértelműen a perzselő nyári város katlanszerű forrósága ihlette. Jómagam a belváros kirobbanthatatlan bennszülöttje vagyok, és ezen egyelőre nem is kívánok változtatni, de a felhevült falak között én sem vágyom másra, mint felfrissülésre, és egy árnyas parkra (vagy legalább egy hűs  utcaközre), ahova elzarándokolhatok. Ám ezekben sajnos nem bővelkedik Budapest, és a belső kerületek meg különösen nem. A lázálmok nyomán azonban épkézláb lehetőségek is a látókörömbe kerültek, nevezetesen a függőleges kertek és növényfalak. Ezek van, hogy egyszerűen a természet erejét fitogtató házfalakat benövő kúszónövények, de akár speciálisan telepített növényfalak is lehetnek, amelyek bel- és kültéren is kialakíthatóak. Anélkül, hogy komoly szakmai részletekbe mennék bele, szeretném röviden felvázolni az előnyeit, és néhány képpel bemutatni, hogy miért ihlettek meg ennyire a növényfalak. :)

növényfal


Zöldfalak előnyei

 • Védik az épület homlokzatát, azáltal, hogy felfogják, így megvédik a környezeti hatásoktól (szél, por, eső stb).
 • Nem verik vissza a hanghullámokat, ezáltal csökkentik a zajszennyezést.
 • Elnyelik a városi por egy részét, ezért tisztább lesz a környezet.
 • Szigeteli az épületet.
 • A csupasz házfalaktól eltérően nem melegszik fel (illetve jóval kisebb mértékben), nem ontja magából a hőt egy forró nap után, illetve árnyékolhat is. Ráadásul magának az épület falainak az átmelegedését is lassítja.
 • Mint minden növény, a levegőben lévő káros anyagokat (pl. szén-dioxid) megköti, ezáltal javítja a levegőminőséget.
 • Kellemesebb mikroklímát teremt.
 • Pozitív hatásai beltéren is érvényesülnek, egészségesebbé teszik a környezetet. Például irodaházakban kifejezetten csökkentik az egyébként könnyen terjedő betegségek arányát.

Zöld város víziók képekbenNem néznének sokkal jobban ki a panel épületek, mondjuk így?


Na egy ilyet a Blahára?


Természetbarát díszítés 


Na ez már lépcsőház!

Te melyik bevásárlóközpontba tennél hasonlót?


Ilyet az utcákra!


Tökéletes homlokzat

És végül egy zöld-álom-házikó ;)


1 megjegyzés:

 1. Nagyon jogosak a cikkben leírtak én mindenképpen támogatnám a kezdeményezést, legalább rengeteg ocsmány ház is eltűnne. NA megy ugye a globális felmelegedés szürnyű hatásai is ott vannak, amik ellen védelmet nyújtanának a növények. Már ha bírják. Mert a kutatók se valami derűlátóak ezzel kapcsolatban:

  http://munkahet.hu/hirek/erdekessegek/a-fold-100-ev-mulva

  VálaszTörlés