A klasszikus elegancia jelmezei, avagy Edith Head munkássága

by 10/18/2016 0 megjegyzés
Legalábbis számomra Edith Head munkássága ezt jelenti. A klasszikus eleganciát, nőiességet, időtálló stílust. Ez nem is csoda, hiszen Edith nem csak, hogy olyan nagy neveknek tervezett, mint mondjuk Audrey Hepburn vagy Grace Kelly, de nem egy kreációja a film bemutató után a hétköznapi divatba is bevonult. Megjegyzem olyan darabok, amihez hasonlóakkal talán manapság sem lőnénk mellé. De vágjunk is bele, és szemlézzük egy kicsit Edith Head munkásságát!


Edith Head jelmeztervező


Szóval 50 éves pályafutása során Edith Head maradandót alkotott jelmeztervezőként, de nem csak Hollywood és a filmvilág számára, a divatszakma is elismerési tevékenységét. Elsősorban a klasszikus nőiesség filmvászonra álmodásával szerzett hírnevet, de az általa tervezett ruhák közül sok lett népszerű és divatos viselet röviddel a filmek debütálása után.

Edith Head élete és pályafutása

1897-ben a Kaliforniai San Bernardinoban született. 1919-ben francia szakon végzett, és annak ellenére, hogy ekkoriban még kevés nő végzett egyetemet, Edith nem sokkal később mester fokozatot is szerzett újlatin nyelvekből. Francia tanárként helyezkedett el, emellett esti órákra járt, hogy fejlessze rajzkészségét. 1924-ben érdemi szakirányú tanulmányok, valamint releváns gyakorlat nélkül jelentkezett a Paramount stúdióba jelmezterv rajzolói pozícióra, ahova végül fel is vették. Edith alkalmazása kétségkívül kiváló döntés volt, ugyanis a hölgyet az 1930-as évekre már Hollywood vezető jelmeztervezői között tartották számon.

Edith Head olyan nagy nevekkel dolgozott együtt, mint Audrey Hepburn, Grace Kelly, Elizabeth Taylor vagy éppen Sophia Loren. Visszafogott munkastílusban dolgozott, és férfi kollégáival ellentétben részletesen megvitatta a színésznőkkel elképzeléseit és figyelembe vette kívánságaikat, valamint türelmesen viselte azok hisztijeit is (ebben a szakmában ugye az ilyesfajta türelem nem hártány;) ), ennek eredményeképpen pedig sok színésznőnek is ő lett kedvenc jelmeztervezője. Olyannyira megkedvelték a színésznők, hogy sokszor más stúdiók is felkérték, illetve "kikölcsönözték" a színésznők kérésére, és volt olyan is, hogy egy-egy eseményre (pl. az Oscar gálára) is vele terveztették a ruháikat.

Edith Head és ruhatervei


50 éves pályafutása alatt 35 alkalommal jelölték Oscar-díjra, amit 8 alkalommal meg is nyert. Ám Ő maga karrierje csúcspontjának azt az 1970-es felkérést tartja, amelyben azzal bízták meg, hogy az Egyesült Államok Parti Őrségének tervezzen női egyenruhát.

Érdekesség, hogy utolsó, sorban a nyolcadik Oscarját nem női ruhákkal, hanem A nagy balhé című film férfi jelmezeivel érdemelte ki.

Edith Head nyolc Oscar-díjával


Oscart érdemlő munkáiról itt egy rövid videó, amiben az ikonikus ruhák vázlatai is helyet kaptak a kiváló jelmezeket viselő színésznők mellett. A kisvideó alatt pedig a lista található ezen filmekről.Oscar-díjak:

  • 1950 - Az örökösnő
  • 1951 - Sámson és Delilah
  • 1951 - Mindent Éváról
  • 1952 - Egy hely a nap alatt
  • 1954 - Római vakáció
  • 1955 - Sabrina
  • 1961 - Az élet körülményei
  • 1974 - A nagy balhé

Természetesen Edith sem úszta meg bírálatok és támadások nélkül. A Sabrina című film esetében többen vélik úgy, hogy elvárható lett volna tőle, hogy legalább megossza az elnyert Oscart, ugyanis a ruhák egy részét maga Audrey Hepburn választotta ki Hubert de Givenchy párizsi szalonjában. A nagy balhé című film kapcsán pedig egyenesen beperelte Edith-et az egyik jelmezterv rajzoló, mondván nem Head, hanem ő tervezte a ruhákat. Ezek az esetek- legalábbis szerintem - inkább elméleti kérdéseket vetnek fel arról, hogy milyen és mekkora szerepe van egy vezető jelmeztervezőnek. Hiszen tény, van, hogy a vásznon megjelenő ruhákat esetleg személy szerint nem ő tervezi meg részletesen, de végtére is ő álmodja meg a film kosztümjeinek stílusvilágát, és a terveket és jelmezeket is ő hagyja jóvá, az ő felügyelete alatt alakítják a színészekre és neki kell egységes koncepcióba foglalnia a kosztümöket, és nem mellesleg kritika esetén is őt veszik elő. Ezzel persze nem felmenteni szeretném Edith Head-et, ugyanis tény az is, hogy Edith szeretett nyerni és esze ágában nem volt lemondani az elismerésről.


Vázlatok jelmezeiről és terveiről

Végezetül pedig egy összeállítás - a teljesség igénye nélkül - vázlatairól és terveiről:

jelmezterv

Edith Head ruhavázlata

kosztümtervező

Hollywoodi jelmeztervező

Edith Head jelmezterve

Edith Head jelmeztervező

Edith Head jelmeztervező

Edith Head jelmeztervező

jelmeztervek

filmes kosztümtervező

Filmes jelmeztervező

Edith Head costume designer

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése