Mi is az a Pin Up stílus?

by 10/23/2016 0 megjegyzés
A Pin Up nagyon nőies és szexis megjelenést kölcsönöz, ám mint stílus nem is annyira egyszerű behatárolni, ezért gondoltam vegyük sorra a legfontosabb jellegzetességeit.

pin up girl
Modell: Kelsey Alexandra
Fotó: Jenna Kraczek Photography


Kitekintés a kezdetekre

Maga a megnevezés arra utal, hogy a '40-es évek elején egy új magazin szerkesztőjének az volt az elképzelése, hogy minden címlapon egy olyan modellkép jelenjen meg, amit az olvasók kitűzhetnek a falra (angolul a pin kifejezést használják erre), tehát elkezdődött a kitűzhető (pin up) fotók sora. A '40-es években a katonák körében pedig igazi kultusza lett ezeknek a képeknek és a rajtuk szereplő hölgyeknek is (pin up modellek).

A pin up stílus

Az eredetével ellentétben, azonban nem csak a negyvenes évek divatját jelenti, nagyjából a korai 40-es évektől a 80-as évekig felbukkanó elemeket ötvözi. A pin up magába foglalja, kombinálja és vegyíti a burlesque (a mulatók szexi világát), a rockabilly (a rock 'n' roll vagány, csajszis megjelenését) valamint az old hollywood glamour-ként emlegetett stílust (a régi hollywoodi filmek klasszikus arculatát).
Megjegyzés: Ennek utóbbinak jeles képviselője Edith Head, aki hollywoodi jelmeztervezőként meghatározója volt ennek a korszaknak. Róla itt olvashatsz: Edith Head


A pin up klasszikus, de egyben elegáns; kacér, de anélkül, hogy túlzottan kihívó lenne (vagy ha úgy jobban tetszik szexi, de nem közönséges).  Ez a stílus bemutatja a nőt, kiemeli a nőies idomokat, érzéki, csábító és nagyon-nagyon nőies.


A Pin Up stílusjegyei


1. Pin Up haj és frizura

Talán a legjellegzetesebb elemei a feltűzött csigák, de a hullámoknak, lokniknak és bodor tincseknek is igen széles palettája jelenik meg. A hullámok és loknik mindig szépen elrendezettek és pöpecül beállítottak, soha nem keltenek kusza vagy kócos hatást! A tincseket gyakran feltűzik vagy kontyba kötik, de a kendővel felkötött frizura is klasszikus eleme.

pin up frizurák
Pin Up Frizurák
A pin up frizurákról és azok elkészítéséről bővebben itt olvashatsz: Pin up frizurák

2. Klasszikus smink

A ruhatárban ugyan tobzódnak a színek, de a sminkek esetében nem annyira a színek halmozásán, mint inkább a karakteres elemeken van a hangsúly. A pin up smink fő elemei: a szépen megrajzolt szemöldök, a fekete tusvonal, valamint a matt vörös rúzs. 

pin up smink
Pin Up Smink
A klasszikus pin up sminkről és annak elkészítéséről szóló részletes bejegyzést itt találjátok: Pin up smink


3. Nőies körmök

Az alapszabály, hogy az ajkakon viselt árnyalat köszön vissza a körmökön is, így a klasszikus vörös körömlakk adja a fő csapás vonalat a pin up esetében. Persze itt is vannak vadócabb és játékosabb változatok, mintás körmök is megjelennek, de általában ezek esetében is visszatérő elem a piros szín.

pin up körmök
Pin Up Körmök


4. Pin Up gardrób

A ruhák tekintetében a legfontosabb, hogy kiemelje a nőies idomokat. Az ideál a homokóra alak, illetve a pin up szettek erre törekednek. Fazonok tekintetében tehát kiemelt a derékvonal, illetve a karcsú derék, valamint a keblek és a csípő vonalának hangsúlyozása. Nem feltétlenül kell minden esetben testhezálló darabokra gondolni, a lényeg, hogy a nőies alak sziluettje megjelenjen.

A pin up öltözékek színesek és sokszor feltűnőek, vagányan variálja a különböző árnyalatokat és a színeket is. Kedveltek a pöttyök, kockák, csíkok és a legkülönfélébb mintás anyagok.

Konkrét darabokként a magas derekú nadrágok és szoknyák jelennek meg, amik kiemelik a derék és a csípő vonalát. Jellegzetes a széles öv és a klasszikus, nőies ruhák, A-vonalú szoknyával, amik gyakran feltűnő színűek, pöttyösek vagy mintásak.

Pin up ruhák között nézelődni, inspirálódni, vagy akár beszerezni egy-egy stílusos darabot, az alábbi helyen tudsz: ROSEGAL (Kuponkódot is találsz a bejegyzés alján.)

pin up ruhák
Pin Up Outfitek


5. Klasszikus cipők

A szexi cipő szintén egy fontos eleme. Formáját tekintve a klasszikus formavilág a jellemző, ami inkább magassarkú (esetleg balerina cipő) és a kerek- vagy nyitott orrú változat preferált. A klasszikus árnyalatok mellett a feltűnő színek és minták itt is visszaköszönnek: élénk színek, pöttyök, minták és rikító színek, de akár a csipke is megjelenhet.

pin up cipők
Pin Up Cipők


5. Stílusos fehérnemű és fürdőruha

A pin up központi eleme az érzékiség, ami a legtöbb outfitben megjelenik, de különösen a stílusos fehérneműk tekintetében. A hétköznapi pin up stílusnak nem feltétlenül kelléke a múlt századot idéző fehérnemű, de a megszállottak az alsó ruházatukat is ebben a stílusban válogatják össze. Itt is a magas derekú darabok dominálnak, de az egyberészes, vagy hosszított fazonok is jellemzőek, mind a fehérneműk, mind a fürdőruhák tekintetében.

klasszikus fehérneműk
Pin Up Fehérneműk

pin up fürdőruhák
Pin Up Fürdőruhák
A >>ROSEGAL<< kínálatában sok szép vintage és pin up ruhácska között nézelődhetsz, inspirálódhatsz (keresd a vintage kategóriát). Ha pedig kedvet kaptál a vásároláshoz is, az alábbi kuponkóddal még spórolni is tudsz. ;)

17% Off Rosegal 5th Anniversary Big Discount Voucher
RG5THGO

Megjegyzés: A kuponkód 2018. 07. 13-ig érvényes.

További pin up témájú bejegyzések a Szépelgőn:
A pin up témában készült bejegyzések listáját itt találod: pin up posztok

Ha tetszik ez a stílus, vagy csak szívesen nézegetsz ilyen jellegű képeket a Pin Up Csajszi Facebook oldalon mindennapi inspirációt, ötleteket, tippeket és érdekességeket találsz Pin Up témában.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése