Baldachinos éjszakák

by 11/14/2016 0 megjegyzés
Lágyan leomló drapériák, könnyeden romantikus anyagok és az ágyat vaskosan keretező függönyök. Ki ne kedvelné a baldachint, ami a talán az egyik leglenyűgözőbb dekorációja egy hálószobának?

baldachin


Hát mondjuk biztosan van olyan is, aki határozott nemet mond minden verziójára, ám én egyértelműen nem abba a csoportba tartozom. Olyannyira nem, hogy suhanc kis tizenévesen házilag barkácsoltam ilyesmit a használaton kívüli hastánc fátylamból az ágyikóm fölé. Nem mondom, hogy a legesztétikusabban sikerült megvalósítanom, de végül Édesanyám megmentett attól, hogy végzetes stílusbakit kövessek el és segített vállalható formába önteni a koncepciót. Szóval ebben a zimankós időben kis nosztalgiázás közben jött az ötlet, hogy a baldachin egy nagyon klassz téma. Utánajártam hát milyen ötleteket lelni az internet bugyraiban és összeszedtem a kedvenceimet. De előbb egy kis áttekintés a baldachinról. ;)


Na, de mi is az a baldachin?

Jöjjön a definíció a Kislexikon.hu-ról: Gazdagon díszített mennyezet, királyi trónusok, szószékek, ágyak stb. felett, amely oszlopokon nyugszik, vagy a falhoz van erősítve.

Mire jó a baldachin?

  • Ma már talán kevesebbet gondolunk arra, hogy a baldachinnak nem csupán díszítő funkciója volt. A régi korok lakóhelyiségei - beleértve a hálószobákat is - meglehetősen tágasak voltak, ami ugyan rendkívül impozáns, ám nehezen kifűthető. Nem beszélve arról, hogy a nyílászárók sem voltak még olyan mértékben hőszigeteltek, mint manapság... Tehát a baldachinnak funkciója is volt, nevezetesen védett a huzattól és hozzájárult, hogy kényelmes, meleg vacok vehesse körül az ágyban alvókat.
  • Egyes térségeken - elsősorban a trópusokon - a mai napig is használják a könnyű, sűrűszövésű hálót az ágyak körül, a bogaraktól és rovaroktól való védelem miatt. Az ott használt baldachin egy könnyű, nagyon sűrű szövésű anyag, amivel nem csak körbeveszik az egész ágyat, de szorosan be is tűrik a matrac alá, hogy semmi se juthasson át rajta.
  • Babaágyakon ugyan sokan csak díszítőelemként használják a baldachint, ám ahogy az előző pontban említettem kiváló védelem a szúnyogok és más bosszantó bogarak ellen, szóval a család legkisebb tagját is hatékonyan óvhatjuk meg egy jó baldachinnal.
  • Na jó, ne feledkezzünk meg arról sem, hogy rendkívül dekoratív tud lenni, és bevallom saját romantikus lelkemnek ennyi már bőven elég. :D


Rövid baldachin történelem

A dekoráció és praktikusság okán elhelyezett leomló függönyök és különböző, hol súlyosabb, hol könnyedebb anyagok története messzire vezethető vissza. Az emlékszerű építészet is gyakran alkalmazta például templomokban, szobrok fölött, valamint a termek belsejét díszítve. A középkor után a baldachin "lejjebb ereszkedett" és a reneszánsz korában alakult ki és terjedt el az a klasszikus, ágyat keretező baldachin, amit ma is ismerünk - persze ekkor még merőben más stílust diktált a korabeli divat.

Tehát a reneszánsztól kezdve a módosabb rétegek között Európa-szerte elterjedtek a mennyezetes ágyak, amelyeket oldalról függönyöznek le. Ennek különböző változatai is megjelentek: a féltetős baldachinok és az oszlop nélküliek is, amelyeknél a mennyezethez rögzítik az onnan lecsüngő anyagot.

baldachin formák
Baldachin variációk


Ám a korok előrehaladtával egyszerűsödni kezdtek, majd visszaszorultak az impozáns baldachinos ágyak. A klasszicizmus kori empire stílussal, de különösen a romantikával beköszöntő biedermeierrel kezdtek egyszerűbbé és funkcionálisabbá válni a bútorok, még az arisztokrácia fényűző rezidenciáin is. A 20. század pedig a lakberendezésben is igazán nagy változásokat hozott. Ezzel egy időre elfelejtődött a baldachin.

A modern idők azonban gyakran veszik elő és porolják le a régi kedvenceket, hogy újraálmodhassák a régi nosztalgiát. Így esett ez a baldachinnal is, amit számtalan, a saját kreatív ötletüket megvalósító kortársunk formált elképzelései szerint és ezzel igazította napjaink igényeihez.

Végül jöjjön a képválogatás! ;)
Valaki nem bírt betelni a mesés anyagokkal :)

Baldachin hangulatvilágítássalAz Eszterházy kastély korhű baldachinos ágya

Minimalista stílusban

A baldachin is lehet formabontó!

Keletiesen
Formabontó és exkluzív
Köszönöm, hogy elolvastad, ha bármit hozzátennél, ne tartsd magadban, oszd meg velünk bátran! Ha tovább szépelegnél velünk csatlakozz a Szépelgő Facebook oldal követőihez, hogy ne maradj le az újdonságokról. ;)

Ajánló: Ha szívesen szétnéznél kreatív és ötletes otthoni kiegészítők között, akár csak ötletgyűjtés céljából is, nézz be a Rosegal Otthon részlegére! Itt találod: Rosegal - Home & Garden

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése