Az ünnep helye a szívben van

by 12/26/2016 0 megjegyzés

Karácsonyi gondolatok


Az ünnepek alatt, a nagy összejövetelek közepette is mindig igyekszem időt szakítani egy kis békés elmélkedésre. Így volt ez idén is, és gondoltam talán érdemes megosztanom veletek, mert kicsit körbenézve, az ismerőseimet szemlélve,  annyi kiüresedést láttam. Nagyon sok olyan ismerősöm van, aki lényegében nem is ünnepel, még ilyenkor, karácsonykor sem. Sőt, mintha már szinte sikkes lenne - főleg a fiatalok körében - hogy nem ünnepelnek, nem törődnek a karácsonnyal.


Azt vettem észre, hogy azért, mert nem tudnak ünnepelni; mintha már nem emlékeznének, hogy mi is egy ünnep lényege, vagy talán soha nem is tudták. Persze legtöbben ehhez társítanak olyan gondolatokat, hogy "az egész csak a pénzről szól", meg "manapság már annyira elanyagiasodtak az ünnepek".  Közbe meg pont ez a lényeg! Az ünnepekkel nem történt semmi, csak az emberek változtak meg, akik megtöltik tartalommal.

Ajándékokat vásárolnak sok-sok pénzért, és közben elfelejtik, hogy miért is teszik, hogy mi az egész karácsony (vagy a többi ünnep) lényege. Kikopott az ünnepből az ünnep. Valentin-napon szoktam hallani, hogy "mi nem ünnepeljük, mert mi minden nap szeretjük egymást", ami lehetséges, de valahogy pont ezeknél a pároknál nem úgy látszik, hogy tényleg odafigyelnek egymásra, hogy a szürke hétköznapokon is szakítanának arra energiát, hogy valóban áldozzanak egymás számára az egyik legfontosabb dologból, az odafigyelésből. Minden alkalmat meg kell ragadni a szeretetünk kimutatására, nem? Az ünnep egy lehetőség, arra, hogy ezt megtegyük, és talán a szokások segítenek, hogy egy picit máshogy, mint az év többi napján. Nem kötelességből és muszájból, csupán szeretetből, mert a tiszta szeretet egy hétköznapot is ünneppé tehet, ahol pedig nincs szeretet ott az ünnepből is csak ócska időpocsékolás lesz.

Persze fontos az is, hogy a szürke hétköznapokban se felejtsük el szeretni egymást, de az ünnep pont azért ünnep, hogy a szívünkkel és szeretetünkkel megtöltsük. Nem kötelező az ünneplés. Ha nem akarod, nem kell ünnepelned. Én mégis megteszem és készülődök, még akkor is, ha éppen az év végi hajtás után, alig van energiám vagy kedvem - készülődés közben majd megjön az is.

Az apróságokért ünneplek, a legkisebb pillanatokban megbúvó szépségekért, amiket elraktározhatok  a szívemben borúsabb napokra. Az álmélkodó gyerekarcokért, a szeretettel sütött beigli illatáért, a nagymamám szemének csillogásért, a közös nevetésekért...

Már hosszú évek óta nem vásárolunk ajándékokat egymásnak, mert a karácsonynak valóban nem a pénzköltésről kell szólnia, mi a közösen eltöltött időt ajándékozzuk egymásnak, és erről semmiért sem mondanék le!Idézetek a karácsonyról


Szóval a karácsonyfa mellett békésen kávézva, úgy döntöttem megosztom veletek ezt a pár kósza gondolatot és néhány találó vagy épp elgondolkodtató idézetet is csatolok hozzá. Hátha valakit eltalál, hátha lesz egy kósza gondolat, ami megfogan és egy újabb szívben is megszületik az ünnep. Hiszen tudjátok, én már csak ilyen reménytelenül szépelgő lélek vagyok! ;)"Ünnepeld meg a karácsonyt a magad módja szerint, nekem pedig engedd meg, hogy én is a magam módja szerint ünnepeljem meg!"
Charles Dickens

"Nem időpont vagy időszak a karácsony, hanem lelkiállapot. Békességben, jóakaratúan és könyörületesen élni - ez a karácsony igazi szelleme."
Calvin Coolidge

"Az ünnep nem egy nap. Az ajándék nem a fa alatt vár. Az igazi ajándék az Életben vár. És a karácsony maga az ajándék. Akit az Élettől kapunk. Nekem te vagy a karácsony."
Csitáry-Hock Tamás

"Az ünneplés csak annak jelent valamit, aki részt vesz benne."
Hans-Georg Gadamer

"Nem azért készítek fotót minden évben a karácsonyfánkról, mert meg akarom mutatni valakiknek, hanem azért, hogy megőrizzem a szépségét."
Halász Judit

"Mindig úgy sajnálom, mikor véget ér a Karácsony. Sőt, egy kicsit azt is sajnálom, amikor már történik. Várni szeretem."
Szeifert Natália

"A december általában mindig sötét és sivár, de ha az embernek van karácsonyfája, meg egy csomó dísze és karácsonyfaégője, akkor igazán hangulatos lesz."
M. C. Beaton

"Aki ajándékokkal és ünnepi felhajtással akarja jóvátenni az év közben elmulasztott lehetőségeket, az csak kompenzál és nem lesz boldog karácsonykor."
Csernus Imre

"Egy ajándék éppen annyit ér, amennyi szeretettel kiválasztották."
Thyde Monnier

"Az ajándékot mindenki a saját örömére adja, nem annak az érdemeiért, aki kapja."
Carlos Ruiz Zafón

"Ahelyett, hogy vennék neked valamit, amit szeretnél, valami olyat adok neked, ami az enyém, ami tényleg az enyém. Egy ajándékot. Valamit, ami jelzi, hogy tisztelem azt az embert, aki itt ül velem szemben, és arra kérem, hogy értse meg, mennyire fontos, hogy vele lehetek. Most már van valamije, ami egy kicsit én vagyok, van belőlem egy darabkája."
Paulo Coelho

"Egy pillanatnyi igazság megszépítheti, és meg is fogja szépíteni a világot. Egy pillanatnyi béke megmentheti, és meg is fogja menteni a világot. Egy pillanatnyi szeretet tökéletessé teheti, és tökéletessé is fogja tenni a világot."
Sri Chinmoy

"Mikor felidézzük a régi karácsonyokat, rájövünk, hogy kis apróságok – nem a nagy csodák – adják a legbensőségesebb boldogságot."
Bob Hope

"Ez az egész angyal- és Jézuska-dolog csak jelkép - nem hazugság, csak jelkép, az egymás iránti szereteté, amely arra késztet bennünket, hogy ajándékot adjunk egymásnak."
Rakovszky Zsuzsa

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése