Csehországi kastélymustra: Lednice és Valtice

by 12/04/2016 0 megjegyzés
Amikor az embernek csak egy klassz hétvégi kiránduláshoz szottyan kedve bizony jól jönnek az ötletek, hiszen a szép, érdekes vagy akár izgalmas helyekkel teli van a közvetlen környezetünk is. Ám mivel a legtöbbünk nem turizmus földrajzból doktorált, a kedvcsináló ajánlók mindig jól jönnek. Nekem mindenképpen, de gondoltam itt, a blogon is elfér néhány ilyen. Lesznek olyanok, ahova szívesen ellátogatnék, ahogyan az 5+1 úti cél Európában városnézőknek bejegyzésben is a bakancslistámról válogattam, de lesznek a saját barangolásaim nyomán készült ajánlók is. Ez is egy ilyen, hiszen pár hete a Lednice-Valticei kultúrtájat volt szerencsém végigbandukolni, és gondoltam be is mutatom nektek, hogy mi mindent lehet errefelé látni. :)

Lednice kastélya
Kép forrása: Statní zámek Lednice Facebook oldal

A csehországi Lednice-Valticei kultúrtáj 1996 óta az UESCO világörökség része, amelyet négy fő részre oszthatunk: Lednicei kastély, Lednice halastavai, Valtice és Hlohovec. Ezek közül a legkiemelkedőbb egyértelműen a Lednicei kastély, illetve környéke, a hatalmas parkja és az ottani tavak. Budapesttől 2,5 - 3 órányi autó- vagy buszút, tehát egy izgalmas egynapos kirándulásnak is kiváló célpont, de akár egy hosszú hétvégére is elegendő látnivalóval szolgál.


Kastélyvilág

Lednicét és Valticét, illetve kastélyaikat, Morvaország mesebeli kastélyainak is nevezhetjük, hiszen páratlan szépségű épületkomplexumok ezek, ahol csak úgy tátja a száját az ember. A kastélyok a Liechtenstein család birtokában voltak, akik Csehország leggazdagabb és legnagyobb hatalommal bíró családja volt. Lednice a nyári, míg Valtice a család téli rezidenciájaként szolgált, akiknek egészen a második világháború végéig a birtokukban voltak, de ekkor ezeknek a csodaszép épületeknek is az államosítás lett a sorsa.

Valtice


Valticei kastély

A Valticei kastély a Liechtenstein hercegek téli rezidenciája volt, amit az évszázadok során többször átalakítottak és újjáépítettek, míg az 1700-as évekre elérte azt a formáját, amely máig is megmaradt. A gazdagon díszített kastélyban fényűző termek hosszú során keresztüllátogatva a kínai porcelánok, egzotikus dísztárgyak, különleges bútorok és lenyűgöző mennyezeti freskók között sétálva nyerhetünk bepillantást a letűnt korok - számunkra talán már furcsa - luxus életvitelébe. A kastély látogatásának kellemes levezetése lehet a kastélyparkban és a szobrokkal határolt sétányon való andalgás. Érdemes lehet még a Mária Mennybemenetele Templomba is bekukkantani, ott ugyanis egy eredeti Rubens festményt láthatunk az oltár mögötti részen. Csehország inkább a söreiről híres, ám ez a terület az ország azon kevés helyeinek egyike, ahol virágzik a borászat, így a borok kedvelői számára csábító kikapcsolódási lehetőséget kínálnak a hangulatos borospincék is.


Lednice


Hol is kezdjem? Nem is tudom igazán, mert annyi itt a látnivaló, hogy mikor megérkezik az ember, azt se tudja hol kezdje! Legalábbis én így voltam vele. Azért mégiscsak az impozáns és lenyűgöző kastélyt kéne előre venni, végül is ez a fő attrakció. Ám az épületen kívül is van számos apró, vagy kevésbé apró említésre méltó részlet.

Lednice kastélya korabeli ábrázoláson
Lednicei kastélySzóval a Lichtenstein család Európa egyik leggazdagabb famíliája volt, és ennek megfelelően csehországi központi rezidenciájuk Lednicében a kontinens legimpozánsabb kastélyainak egyike, és akkor még nem is beszéltünk a hozzá tartozó birtokról, ami szintén a régi korok arisztokratikus élstílusának pompás hagyatéka. Generációk tengették itt a fényűző évszázadokat, időről időre átépítve az ódon falakat, hogy még lenyűgözőbb lakhelyet varázsoljanak maguknak.
H a n k a • Vojáčková (@hanulet) által közzétett fénykép,

Lednicei kastély

Nagyjából hasonlók mondhatóak el Lednicéről is, mint Valticéről, azzal a különbséggel, hogy a Lednice kastélya jóval lenyűgözőbb. A Lichtensteinek nyári rezidenciája hatalmas, impozáns terekkel, az akkori korok fényűző enteriőrjével és a vaskos falakat határoló hatalmas üvegfelületeivel már az előcsarnoknál lenyűgözi az embert. Ha mégsem, akkor a lépcsőház több emeletnyi ragyogást nyújtó, sok szintes csillárja biztosan. Azt hiszem hiába is próbálnám melléknevek hosszú sorával leírni a termek látványát, nem menne. Aki eljutott az olvasásban eddig (vagy végiggörgette a képeket), és felvette a listájára, az majd megtapasztalja az élményt élőben, aki még nem kapott kedvet a kiránduláshoz, azon talán a képek segíthetnek, de a szószátyárkodás gondolom nem annyira. Amit mindenképpen megemlítenék az a kastély legimpozánsabb eleme: a könyvtárszoba mesésen faragott és egyetlen fatörzsből kivitelezett csigalépcsője. Ha nekem lenne egy ilyenem, szerintem mást se csinálnék, mint álló nap csak ülnék tátott szájjal és gyönyörködnék benne... Bocsi, de tényleg elgyengültem a látványtól. :DA kastély környéke

Már Lednice fényűző kastélya is elég okot ad a szájtátásra, de a környéke is abszolút érdemes a bámészkodása. Ha másra nem, arra mindenképpen alkalmas, hogy ellazítsuk az álmélkodástól bemerevedett arcizmainkat. De megpihentethetjük lábainkat is egy kis hajókázással a kertet övező csatornákon és tavakon keresztül, amelyeknek az élővilága is gazdag és eleven, bár általában nem a turisták szeme láttára, szóval erről legfeljebb csak mesélnek nekünk út közben, de ez senkinek se szegje a kedvét, mert így is hangulatos program. ;)A birtokot több izgalmas építmény is el van szórva, ami színesíti a barangolást. Kettőt emelnék ki. Az egyik a Minaret, ami bármiféle vallási cél nélkül, csupán kedvtelésből építettek egzotikussága okán (meg hogy felvágjanak a többi arisztokrata előtt). A másik a János-vár, ami egy pszeudogótikus rom. És soha nem is volt más, ugyanis ezt direkt romnak építették, mert az olyan romantikus, és különben sem lehetsz menő, ha nincs egy klassz várrom a birtokodon...


Végezetül pedig ott vannak azok a kertek… Hát ezek régen tudtak élni… Ha antik kisasszonyka lennék, mesés frizurába tornyozott, romantikus fürtjeimmel andaloghatnék naphosszat az angol kertben, vagy a franciában... Ha meg hideg van akkor az öntöttvas szerkezetű pálmaházban, mert fő a változatosság!
Megjegyzés: Bármennyire is próbáltam olyan képeket kikutatni, amik egy picit is visszaadják, vagy legalább sugallják a hatalmas kert hangulatát, nem jártam sikerrel, szóval csak egy-két részletet sikerült ideeszkábálnom, a valóságban ennél jóval pazarabb látványban lehet részünk.

Kulturális természetbarangolás

A Lednice és Valtice közötti terület jórészt erdős, ligetes sík terület, ami kiváló terep egy klassz túrára. Számos séta- és kerékpárútvonal segíti az ide tévedő vándorokat, akiknek a látnivalókról sem kell lemondaniuk: Rendezvous diadalíve, a Három Gráciáról elnevezett korinthusi oszlopcsarnok, neogótikus kápolna, a Szent Hubert-kápolna, és két kisebb kúriaszerű épület, a lednicei halastó partján álló Rybnični zámeček, valamint a Novy Dvur várja az erre tévedőket. Aki pedig egy röpke időre szeretne teljesen figgyet hányni a kultúrára és egy kicsit jobban elmerülne a természetben, annak kiváló lehetőségeket nyújtanak a középkorban létrehozott lednicei halastavak, amelyek 1953 óta természetvédelmi területek.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése