5 pozitívum az idei télben

by 1/29/2017 0 megjegyzés
Csak nem akar a végére érni ez a kutyaszorító hideg, és a szürke zimankóban egyre nehezebb barátságosnak lenni a hő- vagy inkább hideg-mérő láttán. Hazafelé a piros lámpánál dideregtem, amikor rádöbbentem, hogy igencsak morcosan kukucskálok ki a kapucnim alól. Pedig ebben a dermesztő időben is meg lehet találni szépet. Például már évek óta nem is nagyon volt rendes hó! Jó, oké én is jobb szeretem a meleg szobából szemlélni a havas tájat - jó messze a csúszós és/vagy latyakos járdától. Azonban, ha nyomon követnénk a népi szokásokat, akkor talán nem ért volna minket meglepetésként az idei, hosszan tartó fagyos tél...

havas táj
Fotó: Kiefer Béla


Orsolya napi népi szokás

A hagyomány szerint, amilyen az időjárás Orsolya napján, olyan lesz a tél is. Hát, legutóbb október 21-én eléggé ramaty idő volt, esős, szürke és meglehetősen hűvös volt aznap.

Azért bevallom, igazán nehéz kihívásnak bizonyult megkeresnem azt a néhány dolgot, ami miatt mégis jónak értékelhető az idei telünk. De nem vagyok az a feladós típus, ráadásul eltökélt vagyok ebben a pozitív szemlélet dologban, szóval lássuk!


1. Jó móka a hó!

Mikor gyerekek voltunk nem számított, hogy mióta van hideg, vagy meddig fog tartani, minden délután lelkesen szaladtunk ki játszani az iskolaudvarra, vagy a játszótérre! Ugráltunk a hóbuckákba, szánkóztunk, hócsatáztunk vagy csak egyszerűen csúszkáltunk a jégen. Kit érdekel, hogy hideg van, ha ilyen jól szórakozunk?

2. Mesebeli tájak

Ez az igazán különleges a hóban! Amikor leesik a hó, a szürke hidegségből egyszer csak előbukkan valami csodálatos. Mintha csak azt üzenné, hogy ebben az élettelen világban is rejlik valami magával ragadó szépség.

3. Jégzajlás

Bár sokfelé laktam az országban, jobbára mindig úgy alakult, hogy nagy folyók menti városban telepedtem meg. Ennek ellenére be kell vallanom, nem emlékszem, hogy akár csak egyszer is láttam volna ilyesmit. (Oké, valószínű, hogy csak nem emlékszem, de akkor is. :D) Ez a természeti jelenség egyszerre félelmetes és lenyűgöző!4. A természet egyensúlya

Minden évben hangoztattam az utóbbi időben, hogy "pedig a természetnek jót tenne, ha igazi tél lenne". Bár mindig hozzátettem, hogy azért személyes jóllétemnek jobban eleget tesz, ha enyhébb hőmérséklet… de azért mégis! Elpusztulnak a kártevők, és egy picit fellélegzik a természet, hogy végre kialudhatta magát télen. ;)

5. A jóleső meleg szoba

Bár odakint hideg van, a barátokkal és családtagokkal mégis jóleső melegség varázsolható a lelkünkbe. Az egyik kedvencem a téli időszakban, amikor összejövünk és a hideg elől bemenekülve a kellemes szobában a forró csoki, meg a fűszeres tea mellett kibeszéljük az egész világot!


+ 1 pont: Ami mégis a legvidámabb dolog számomra az idei télben az az, ahogy a kutyám az esti sétáknál még a zimankós, hideg időben is ugrabugrál és szaladozik. Egész egyszerűen még a legnagyobb fagyban sem tudom megállni, hogy ne vigyorogjak a szeleburdi játékosságán. ❤ :)


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése