Az az ördögi Valentin-nap!

by 2/14/2017 0 megjegyzés
A Valentin-nap talán az egyik legmegosztóbb ünnep. Számtalan vélemény ütközik egymásnak, és valahogy azt tapasztalom, hogy akik negatív gondolatokkal viseltetnek e nap iránt, valahogy sokkal bátrabban és merészebben fejtik ki álláspontjukat. Mintha kifejezetten sikkes lenne leszólni a Valentin-napot. De tényleg olyan borzalmas ez az ünnep? Ezzel a témával kapcsolatban szerintem nem árt egy kicsit szembe nézni magunkkal. Általában igyekszem elfogulatlan álláspontot elfoglalni, de nem tagadom, hogy ez a bejegyzés most a saját véleményemet tükrözi.


Valentin-napi gondolatokVan néhány sarkalatos pont, amit gyakran hallok Valentin-nap kapcsán, most ezekre szeretnék reflektálni, a saját nézőpontomból.

Figyelem! Ebben a bejegyzésben sem célom a negativizmusnak táptalajt adni, aki megerősítést keres ahhoz, hogy továbbra is szidja ezt a napot, nem itt fogja megtalálni az ehhez szükséges ammót! :P


Bálintoskódók

"Még csak a megnevezés sem jó, mert ezt nálunk Bálint-napnak hívják, nem is értem miért kell buta külföldi ünnepeket átvenni".

Sosem értettem miért baj az, ha meghonosodik nálunk egy olyan szokás, amit alapvetően külföldről importáltunk. Az ünnepek haszna az, hogy megtörik és színesítik az egyébként egyhangú hétköznapokat. Ha nem ütközik a hagyományaikkal, társadalmi normáinkkal, akkor miért baj, ha beépül ez is közéjük? Ráadásul a régi szokások olyannyira kikopóban vannak, hogy néha már tényleg nincs is, ami megtörje a mókuskereket, amiből pedig időnként szükséges kilépni.

Ha valaki nem akarja ünnepelni, ne tegye, ennyi. De mi a jó abban, ha kimondva vagy kimondatlanul másokat bírálunk, azért, mert ők megteszik? Úgy érzem, ez egy kicsit olyan, mint a középkorban, amikor a régi pogány szokásokat és ünnepeket üldözték, mert az valami más és nem az övék. Szeretném hinni, hogy már meghaladtuk azt a mentalitást…

Mindez nem azt jelenti, hogy a saját szokásainkat hanyagolni kéne. Ha nem tartjuk már őket, arról nem a külföldi szokások tehetnek, hanem mi magunk. Ne hagyjuk a saját hagyományaikat elveszni, de ez nem azt jelenti, hogy a meghonosodó jeles napokat üldözni kéne. Szerintem nagyon jól megférnek egymás mellett. :PAnyagiaskodók

"Az egész csak a pénzről szól."

Nem kell ahhoz költekezni, hogy meglepjem a kedvesem, pusztán arra van szükségem, hogy tudjam mivel tudok neki örömet okozni. Ez pedig egyáltalán nem a pénzről szól. Persze tudom, hogy sokaknak az ünnepek kimerülnek a kötelező ajándékozásban, sokszor mindenféle lelki tartalom nélkül. Már a karácsonyi bejegyzésben is kifejtettem: Az ünnep csak ünnep, az emberek töltik meg tartalommal. Rajtad múlik, hogy Te mivel töltöd meg!Szingliskedők

Nyilvánvalóan a szerelmesek ünnepe rossz érzéseket kelthet azokban, akiknek éppen nincs párjuk. Szerintem valójában ez az alapja az egész negatív hálónak, ami körülveszi a Valentin-napot. De vegyük észre, hogy ez csak védekezés és támadás. Tedd fel a kérdést: ha lenne párod örülnél, ha meglepne ezen a napon? A válasz általában igen, szóval részemről elég egyértelműnek tűnik, hogy nagyon sok negatív véleményt a szerelem nyomasztó hiánya és a sérelem generál. Ne sajnáljuk ezt a napot azoktól, akiknek megadatott, hogy párkapcsolatban élhetnek. De ne is ostorozzuk magunkat azzal, hogy nekünk jelenleg nincs kivel ünnepelni. Nekem is sokszor kijutott az egyedül töltött Valentin-napból, de ha nincs mire fel ünnepelgetni, akkor egyszerűen nem kell vele foglalkozni.


"A Valentin-nap (...) arról szól, hogy különlegesnek érezzük magunkat. (...) Szerintem minden lány megérdemli, hogy néha különlegesnek érezze magát."
- Kody Keplinger

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése