Velencei Karnevál körkép - 2. rész

by 2/27/2017 0 megjegyzés
A Velencei Karneválról szóló sorozat első részében a karnevál történetét néztük át, most a második részében egy kicsit közelebbről vesszük górcső alá a különleges jelmezeit, elsősorban képek alapján.

Velencei jelmezek

A jelmezes forgatag világa

Érdemes tudni a velencei karneválról, hogy ez nem az a klasszikus "ereszd-el-a-hajamat" típusú mulatozás, van egyfajta teátrális megkomponáltsága, aminek sokszínűsége számos forrásból táplálkozott és az évszázadok során folyton módosult és gazdagodott, de megtartotta színpadiasságát. Ezt nagy részben pont az álarcok erősítettek, hiszen a maszkok révén a beöltözött személyek nem egyszerűen elrejtették magukat, sokkal inkább átlényegültek azzá a karakterré, aminek a jelmezét magukra öltötték.

Hagyományos elem a felvonulás, amely szintén követi a színpadiasságot, de a színészek és nézők között nincs igazi határvonal, a nézők ugyanúgy részesei voltak a "műsornak" és annak alakulásának, mint álarcba bújt társaik.

Egyfajta színjátszó jelenetek is zajlottak az utcákon és tereken, aminek viszonylag kötött karakterei voltak és középpontjában az improvizáció állt. A karnevál néhány jellegzetes maszkján ezeknek a szerepeknek a sajátosságai köszönnek vissza, például a komédiás figura vagy a komikus szolga.

A legrégibb jelmezt kizárólag a módosabb osztály, vagyis a nemesség használta, amit fekete, általában selyemből készült köpeny, az egész arcot elrejtő fehér maszk, valamint háromszögletű velencei kalap alkotott. Ezt az öltözéket a nemesek egész évben használták személyük elrejtésére.

Egy különlegesség a pestisdoktor maskarája, amely pelikánszerű fejével szintén jellegzetes. Velence, kikötővárosként, valamint a kelet és nyugat közöti elosztóhelyként rendkívül kitett volt a járványoknak, a pestis pedig Velence egyik legnagyobb réme volt. A különös ruhát, aminek legfurcsább eleme a madárszerű maszk volt, egy Charles de Lorme nevű francia doktornak tulajdonítják, aki a 17. században tevékenykedett.

A karnevál virágkora a 18. században volt, és a mai jelmezeken és látványvilágon is ez az időszak köszön vissza, a maszk pedig a karnevál jelképe és Velence szimbóluma lett. Na, de akkor lássuk azokat a maszkokat, és következzen a képválogatást erről a színes forgatagról. :)
Galéria- Velencei jelmezek és maszkok

Kattints a képre, hogy nagyobb méretben is megtekinthesd, illetve slideshow-ként is végignézhesd a válogatást.Hoztam néhány tippet is arra az esetre, ha kedvet kaptatok hozzá, hogy a saját szemetekkel is megnézzétek a lagúnák városát:
  • Itt számos szállásajánlatot találtok, ha Velencébe utaznátok: Velencei szállás ajánlatok
  • Itt is érdemes körülnézni, mert gyakran találni kedvező csomagajánlatokat Velencei utazáshoz: maiutazas.hu


A Velencei Karnevál mini-sorozat részei:
2. rész: Maszkok és jelmezek forgataga (ezt nézed éppen :))

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése