Terrazzó padló

by 5/04/2017 0 megjegyzés
A terrazzó nem csupán praktikus burkoló típus, de rendkívül kreatívan alakítható is. Ennek ellenére szerintem méltánytalanul hanyagolt ez a technológia. Leginkább csak régi épületek megkopott kőpadlójaként találkozunk vele, amik nem feltétlenül mutatják a terrazzó legszebb arcát, talán ezért is mellőzött, és felújításkor vagy építkezéskor sokszor eszünkbe sem jut, hogy ilyen is van.

terrazzo


Jómagam is akkor kezdtem ismerkedni a terrazzóval, amikor egy olyan épületről láttam képeket, amiben több mint száz éves múltja ellenére belül még nagyrészt az eredeti állapotok uralkodtak. Ennek megfelelően az állaga nem volt túl bizalomgerjesztő, de az előtér díszes kőpadlója még kopottan is megragadta a figyelmemet szolid eleganciájával. Elkezdtem hát utánajárni a technológiának és a benne rejlő kreatív lehetőségeknek, na meg annak, hogy a mai világban is megállja-e még a helyét.

Mi a terrazzó?

A terrazzó egyfajta műkő - bár a készítéshez használt alapanyagok nagyrésze természetes kő - ami valamilyen kötőanyagba ágyazott kisebb-nagyobb méretű zúzottköveket jelent. Szilárd és egységes felületű burkolat, amely különböző színekben kivitelezhető, és maga a technológia sajátossága, hogy tetszőleges mintázatok alakíthatóak ki benne.

terrazzo lapok
Terrazzó lapok

Léteznek előre elkészített terrazzó cementlapok is - csempéhez hasonlóak - amiknek tartóssága hasonló a hagyományos terrazzó burkolatéhoz, de lerakásuk valamivel egyszerűbb. Igaz a kreatív minták kialakítási lehetősége ennél korlátozottabb.

Nem csak a talpunk alá lehet igényes terrazzókat kialakítani, falfelületek burkolására is használható, de akár bútorlapok (például a konyhában) vagy asztallapok is készíthetőek a technológia segítségével. A galériába ezekre is található példa.

A terrazzó története

Meglehetősen régi technológia, már az időszámításunk előtti 700-as években is alkalmaztak hasonló technikát burkolatok kialakítására.

A mai terrazzót a 14. századi Velencéből eredeztetjük, amikor is az akkori építkezéseken dolgozó munkások a megmaradt apróbb márvány és egyéb kövek darabjait elkezdték újrahasznosítani. A márvány és kőtörmelékből kötőanyag hozzáadásával jó minőségű burkolatokat alakítottak ki, mely bel- és kültéren egyaránt jól alkalmazható. Innen kezdett elterjedni a terrazzó, ami előbb a kontinensen, de az 1700-as években Amerikába is eljutott.

Kialakultak a márványporral különböző színűre festett változatok, illetve rájöttek, hogy a kivitelezés során fadarabok segítségével elválaszthatóak a különböző színű felületek, ezáltal minták hozhatóak létre. Később ehhez bronz vagy réz elválasztót használtak, de a technológia fejlődésével számtalan anyagból tetszőleges formájú elválasztókat készítettek.

terrazzo színpaletta
Egy terrazzóval foglalkozó cég színpalettájának egy része


100-150 évvel ezelőtt élte igazán virágkorát: a kapualjakat, lépcsőházakat, közlekedőket rendszerint ilyen módon burkolták. Magyarország, de főleg Budapest terrazzói világviszonylatban is kuriózumnak számítanak igényes díszítettségükben.

díszes terrazzo padló
A Várkert Bazár terrazzoja, amit a Palazzo Kft. újított fel


A terrazzo padlók előnyei:

  • Fényes és nagyon szép felületű burkolat.
  • Minták kialakításával dekoratív és egyedi kőpadló alakítható ki.
  • A különböző eljárásoknak és technikáknak köszönhetően rendkívül változatos design készíthető.
  • Nem igényel különösebb törődést az általános tisztításon túl.
  • Kül- és beltéren is alkalmazható.
  • Könnyen tisztítható mivel nincs fuga, nincsenek apró egyenetlenségek és hézagmentes.
  • Az egyik legnagyobb érv mellette időtállósága. Még egy erősen megkopott 80-100 éves terrazzo padló is gyönyörűen felújítható csiszolással és polírozással, ami szinte eredeti állapotát képes visszaállítani.
  • A nagyobb terekben tud igazán érvényesülni, de akár az apró sarkok is kreatívan alakíthatóak ki vele.Terrazzo galéria

A képek egyesével nyithatóak meg, akár az itteni tábla képeire kattintva is. A Pinteresten található galéria >>ide<<, vagy a Szépelgő alatti Terrazzo feliratra kattinva érhető el.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése