5 környezetbarát tipp a forróság átvészelésére

by 6/06/2017 0 megjegyzés
Klasszul beköszöntött az idei nyár is, és ha már itt a jó idő, hát mi mást is csinálhatna a derék magyar, mint bosszankodik a meleg miatt! :D Gondoltam nem hagyom pesszimitásban aszalódni szeretett népemet és megteszem az ügyért, ami tőlem telik, így összeszedtem a kedvenc forróság elleni környezetbarát tippjeimet.

kánikula a városban


Mivel már hamar felfedeztem miért fontos a környezettudatosság, igyekszem a mindennapokban is figyelembe venni az iránymutatásait, ezért ez a lista is annak érdekében készült, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy minél kisebb mértékben kelljen például a nem túl környezetbarát klímaberendezésket használni. (Egyébként nem csak a környezet, de saját pénztárcánk és egészségünk miatt is érdemes csökkenteni a használatukat.)


1. Árnyékolás, lehetőleg kívülről


Ha már bejutott a meleg a lakásba, azt lehűteni nehezebb és energiaigényesebb, mintha igyekszünk kívül tartani a hőt. Ráadásul a klíma berendezés sem óv meg a melegtől, ha az ablakokon betűz a nap. A meleg kint tartásának egyik legpraktikusabb módja, ha kívülről árnyékolunk. Ha már odasüt a nap, húzzuk le a redőnyt, engedjük ki a napellenzőt, csukjuk be a zsalukat vagy éppen engedjük le a naphálót. Ha nagyon forró a kinti levegő érdemes az ablakot is csukva tartani, míg enyhül a hőség. 
Néhány ötlet és tipp az Otthon.com-on: Ötletek a külső napvédelemre

külső árnyékolás


Árnyékolás belülről

Azért fontos, hogy már kívülről is képezzünk gátat és ne kizárólag belülről, mert az ablak és annak üvegfelülete kritikus pont. Hiába húzzuk el a sötétítőt, attól az üvegen áttűző nap felforrósítja az ablak és a függöny közötti területen a levegő, ami elkeveredve a szoba levegőjével felmelegíti azt; valamint az ottani tárgyak és akár maga a függöny is onthatja magából a meleget a helyiség többi része felé. Ha nincs lehetőség külső árnyékolásra, próbáljunk olyan árnyékolót beszerezni, ami minél közelebb rögzíthető az ablakhoz, illetve az anyaga nem vagy nehezebben melegszik fel.

2. Kellemesebb élettérhez: növények és víz

Frissítés

A teraszt, erkélyt valamint az ajtók és ablakok környékét érdemes fellocsolással lehűteni, amikor már (vagy még) nem süt oda a nap. (Tűző napon hipp-hopp elpárolog a felforrósodott felületekről a víz, ezért nem túl hatékony, ráadásul így vízpazarló is.) A víz lehűti a felületeket és lokálisan felfrissíti a levegőt is. Beltéren is lehet vízzel frissíteni, de arra ügyeljünk, hogy szellőzés nélkül emeli a levegő páratartalmát, ami melegben füllesztő közeget eredményez.

Növények

Na ez az a pont, ami nem csak instant alkalmazható ötleteket tartalmaz. Szóval a növények az épített környezetünkkel ellentétben nem forrósodnak fel és nem szívják magukba a hőt, sőt még árnyékolnak is. Következésképp kellemesebb mikroklímát teremtenek. Érdemes tehát Földanya lombkoronás hadseregéhez fordulni az élhetőbb nyarakért. De gondoljunk csak bele, egy nagyobb árnyas parkban akár néhány fokkal is alacsonyabb értéket mutatnak a hőmérők, mint pár utcával odébb, a házak között.

kellemesebb környezet függőleges kertekkel

  • Lakásoknál érdemes a teraszok és erkélyek árnyékolása mellett a növényzetre is gondolni. Persze nem néhány kallódó muskátlira gondolok, hanem dúsabb zöld felületre, tujákra mondjuk, vagy rács mentén felfuttatott növényzetre. A víz és növények együttesen alkotják ilyenkor a legkellemesebb környezetet, ezért locsolással együtt kellemes közeget teremthetünk a balkonokon.
  • Családi házak kertjeiben érdemes mielőbb árnyékot adó fákról gondoskodni. A legkellemesebb nyári klímát a liget szerű kertek nyújtják, ami így az egész ház mikroklímáját élhetőbbé teszik a kánikulában. 
  • Picivel nagyobb lélegzetű lehetőséget nyújtanak a növényfalak. Az egyik legnagyobb forrósággenerátor az, hogy az épített környezet felmelegszik. Például felforrósodik a beton és a járda, de energetikai szempontból problémásabb, hogy maguk az épületek és azok falai átmelegednek, és ezzel lényegében fűtik a belső tereket. A nagyobb településeken pedig egyfajta katlanhatást generál a sok átforrósodó felület, amivel a város önmagát fűti tovább. A növényfalak számos előnye közül az egyik pont az, hogy szigeteli az épület falát, ami nem lesz közvetlenül kitéve a napsugárzásnak, így jóval kisebb mértékben melegszik fel, ezáltal a ház belseje is hűvösebb marad, ráadásul kifelé sem gerjeszt további katlanhatást. 
  • Városi társasházak esetében például érdemes lehet felvetni a lakóközösségnek a telepített zöldfalak lehetőségét, ami az egész épület előnyére válik. Mondjuk nincsenek illúzióim, de hátha… ;)
A növényfalaknak egy korábban egy egész bejegyzést áldoztam, ez itt olvasható: Növényfalak előnyei

3. Éjszakai szellőztetés

Na de térjünk vissza a gyakorlatiasabb tippekhez. Amint lemegy a nap kezdhetünk neki a jó alapos átszellőztetésnek, lehetőleg kereszthuzattal. Ezt mind az esti enyhülés, mind a hajnali, kellemesen hűs levegő idején érdemes megtenni, ez klíma nélkül is szépen lehűti a lakást.

4. Környezetbarát táplálkozás

Vannak ételek, amelyek melegítő hatással vannak a szervezetünkre, míg mások hűsítően hatnak. Ha a nyári napokon elkerüljük az előbbieket, és előnyben részesítjük az utóbbiakat, már azzal is sokat segíthetünk magunkon.
Megjegyzés: Ugyan ez a Csikunk keleti filozófiáján alapul, de szerintem nem érdemes belemenni, hogy megállja-e a helyét, a legegyszerűbb kipróbálni. Egyébként meg józan paraszti ésszel is van benne logika..

Egy rövid, és egyáltalán nem teljes körű lista következik a hűsítő ételekről:
  • Gyümölcsök: cseresznye, citrusfélék, eper, kivi, dinnyék, málna, ribizli, stb.
  • Zöldségek: saláták, uborka, paradicsom, borsó, spenót, sóska, spárga, paprika, brokkoli, stb.
  • Tejtermékek
  • Nyáron zsírok helyett használjunk olajokat (olíva, napraforgó)
  • Fehérjeforrásként a fehér húsú növényevők és halak jöhetnek szóba
  • Keserű ízű ételek és italok is hűsítőek, mint a fekete vagy zöld tea

Amit érdemes kerülni melegben azok a nehéz és zsíros ételeket, a vörös húsok, az erős vagy csípős fűszerezésű ételek (bors, chili, pirospaprika, fokhagyma, fahéj, curry), a hüvelyesek, hagyma, káposzta, valamint az alkoholt is.

Egyébként alapvető szabályként elmondhatjuk, hogy mindig azokat az ételeket fogyasszuk, aminek szezonja van, úgy nem hibázhatunk. ;)

5. Ütemezés és környezettudatos szieszta

Ha van rá lehetőség, érdemes átütemezni a teendőket azokra az időszakokra amikor enyhébb az idő, a délutáni kánikulában pedig inkább sziesztázni. Nyáron a korán kelés is könnyebb, mert hamar világosodik, ezért egy opció lehet a hajnali kelés (vagy akár összhangban a napfelkeltével), illetve az esti - kora esti munka, amikor már enyhült az idő. Délután a legnagyobb forróságban viszont inkább sziesztázzunk (vagy pótoljuk be az éjszaka/hajnalban kimaradt alvást), ilyenkor megerőltető és amúgy sem túl hatékony a munkavégzés.

munka kötetlen időbeosztásban


Ha nyitott a főnök, fel lehet vetni egy-két megvalósítható ötletet a legmelegebb napokra, hiszen olyankor még klímával is kihívás a hatékony munkavégzés. Például opció lehet, hogy reggel hamarabb lehessen elkezdeni a munkát, amikor még nincs akkora forróság, így mire nyakatokban liheg a tetőfokára hágó délutáni kánikula, akár már végezhettek is. (Még motivációnak is jó, hogy hamarabb lehet hazamenni.) Ha van home office-ra lehetőség, azt érdemes ilyenkor kihasználni.

Persze a 9-17-es munkarendben, vagy egyéb kötött idejű műszakokban ezt problémás lehet megvalósítani, és gondolom sokaknak a bioritmusa sem tudna áthangolódni. Ám ha a munkát nem is lehet más időzónába tolni, legalább az egyéb tevékenységeket érdemes átgondoltabban ütemezni. Például a háztartási munkákat: ha muszáj főzni, tegyük ezt inkább hajnalban, és az izzasztó házimunkákat is inkább a hűsebb órákra időzítsük.

Ha nem ragadunk bele a megszokásba, hanem ráhangolódunk a természet ritmusára és átszervezzük a napi rutint, az sokat segíthet a hőség elviselésében is.Remélem hasznosnak találtátok ezt a rövid gyűjteményt, ha van saját környezetbarát tippetek osszátok meg hozzászólásban. ;)

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése