Siker, kudarc, rögös út - 3. rész

by 7/01/2017 0 megjegyzés
A sikert nem adják ingyen, ám néha a kemény munka és a kitartás is csak szegényes eredményt hoz. Mit vagyunk hajlandóak áldozni csillagunk emelkedéséért? Tíz ezer eredménytelen utat, vagy akár egy életet is? Vargabetű vagy stop tábla állja el az utat? Néha ezt igazán nehéz eldönteni. És számít egyáltalán, ha belülről hajt valami minden akadály ellenére?


sikerek és kudarcokVincente Van Gogh

Vincente Van Gogh pályafutása

A híres holland festő nagyjából 800 képet festett, ám életében csupán egyetlen egyet tudott eladni. Ma a legdrágább festményét 142,7 millió dollárra becsülik. Kortársai nem ismerték el tehetségét és művészetét, noha festészetében szinte minden eljövendő művészeti ág jeleit fel lehet fedezni.


Thomas Edison


Thomas Edison sikerei

Bár leginkább feltalálóként emlegetjük és valóban egész életében kísérletezett, aminek eredménye, hogy több mint ezer szabadalom kötődik valamilyen formában a nevéhez, mégis zseniális üzleti érzéke vitte igazán sikerre. Az általa jegyzett szabadalmak közül nem mindegyiknek volt ő maga a feltalálója, ugyanis volt amit munkatársai, üzlettársai elképzelései alapján fejlesztett tovább vagy éppen más feltalálóktól vásárolt meg, emellett saját laboratóriumában is seregnyi munkatárs dolgozott Edison ötleteinek megvalósításán. Az viszont tagadhatatlan, hogy a tudomány és az innovatív gondolkodás híveként egész életműve a technológiai haladásról szólt, amiért sokat köszönhet neki a világ.

Egyik leghíresebb mondása:
"Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható."


J.K.Rowling

J. K. Rowling sikerei és nehézségei

1997-ben adták ki a Harry Potter és a bölcsek kövét, amit hamarosan követtek a folytatások is. A történetek megfilmesítése a kétezres évek elején indult, a sorozat befejezése után tavaly egy a varázslóvilágban játszódó önálló film is a mozikba került, a Legendás állatok és megfigyelésük. A rajongók hűségére alapozva jó esély van rá, hogy a további történetek sem lesznek veszteségesek, legyen szó újabb könyvről vagy filmről. Bátran kimondhatjuk tehát, hogy a siker, csaknem húsz éve töretlen!

Sikereit ma már senki nem kérdőjelezi meg, de hogyan kezdődött? Egy gyermekét egyedül nevelő, szegény, elvált tanárnővel, akinek Harry Potter és a bölcsek köve című regényét 12 kiadó utasította el változatos érvekkel. Volt ahol azt mondták, nem illik az ifjúsági irodalom sorába, máshol a cselekményt ítélték túl bonyolultnak.
Ha tetszett és szívesen olvasnál hasonló sztorikat, az alábbi oldalon elérheted az összes kapcsolódó bejegyzést: Történetek sikerről, kudarcról, és a rögös útról

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése