Vállald magad! - Inspiráció Júliusra

by 7/06/2017 0 megjegyzés
Annyit beszélünk arról, hogy fogadjuk el magunkat, vállaljuk fel amilyenek vagyunk és ne problémázzunk azon, ahogy kinézünk, de ezek sokszor csak képmutató szavak, mert tényleg létezik társadalmi elvárás, példának okáért a nő külsejének tekintetében is, és bátorság kell ahhoz, hogy vállalni tudjuk magunkat és főleg bátorság kell annak felvállalásához, ha kilógunk a sorból.

Vállald fel magad!


Mindenki úgy jó ahogy van és a valódi elégedettség nem a tökéletesség hajhászásából, hanem önmagunk elfogadásából fakad. Ám a társadalmi nyomástól függetlenedni nem könnyű, sőt akár megbélyegzéssel is járhat. Ezért ha nem felelünk meg az erőltetett mintának vagy nem érezzük jól magunkat annak követése közben, akkor önmagunk valódi elfogadása és felvállalása kemény meló lesz.

Ilyenkor nyáron, a könnyed ruhák és a strandszezon közepén különösen aktuális a téma, ezért is esett erre a választásom. Ebben a hónapban olyan nőket hoztam inspiráció gyanánt, akik akár a társadalom által diktál szépségideállal szembemenve is vállalják önmagukat.


Instant Inspiráció Júliusra


A szőrös fitnessz modell

Talán az egyik legerősebb társadalmi nyomás a nők szőrtelenségére irányul. A nő saját naturális természetességében nem szexi, nem vonzó, sőt undorító. Legalábbis a közvélekedés ezt sugallja. Napjainkban a szőrtelenség kultusza szinte megkérdőjelezhetetlen. De tényleg? Mármint, végtére is ezek "csak" társadalmi sztereotípiák, amiket a fogyasztói társadalom generált.

Bár tudjuk, hogy már az ókor óta alkalmaznak a nők különböző szőrtelenítési technikákat, azonban ez nem volt általános és főleg nem volt elvárás. Ám az 1900-as évek elején egy borotvákat gyártó cég bővülni szeretett volna, ezért termékeivel megcélzott egy új célpiacot: a nőket. A reklámokban a szőrt a szégyennel azonosították, a simaságot pedig az ápolt és vonzó megjelenéssel. Mára ez társadalmi norma lett, és aki nem áll be sorba azt elítélik. (Erről a témáról a Mindset.co.hu pszichológiai portálon bővebben is olvashattok: Hogyan vették rá a marketingesek a nőket a borotválkozásra)

De vannak olyan bátor nők, akik ezzel nyíltan szembemennek, és nem hagyják, hogy a társadalmi elvárások szabják meg számukra, hogyan kell jól érezniük magukat. Közéjük tartozik Morgan Mikenas is, egy fiatal fitnesz modell, aki bátran felvállalja, hogy nem szőrtelenít és jól érzi így magát. 


A hölgy egyébként többször is hangsúlyozta, hogy nem a szőrtelenítés ellen szólal fel, de biztatja minden nőtársát, hagyjon fel azokkal a kényszeres tevékenységekkel, amikkel csupán a közízlésnek kíván megfelelni, de nem érzi sajátjának. Az alábbi videóban őszintén beszél arról, hogy miért nem szőrtelenít. (Megjegyzés: A hang nem a legjobb minőségű, de attól még tanulságos.)


Érdemes rákeresni a nevére és néhány róla szóló cikk alatt elolvasni a hozzászólásokat, ugyanis szerintem jól tükrözi a társadalomi valóságot a kommentek jellege. A nők jellemzően megértően és elfogadóan nyilatkoznak, még ha ők nem is követik a példáját. Míg a férfiak között sok a "leszóló" megnyilvánulás, miszerint ez visszataszító és nem nőies. Közben bennem meg megfogalmazódott a költői kérdés, hogy tulajdonképpen miért is a szőrös pasik alkotnak lesújtó véleményt a testszőrzetről?

Morgen Mikenas után nézzünk még néhány nőt, akik vállalják magukat úgy, ahogy vannak. Érdemes követni a példájukat. ;)

Kelly Clarkson

Az énekesnőt fiatal, vékony szépségként ismertük meg, ám ahogy teltek az évek, úgy kezdett teltebbé válni. Az elmúlt években pedig férjhez ment és két gyermeknek is életet adott, ami az alakján is meglátszik. Bár a média nem rejti véka alá egyre gömbölydedebb idomait, ez Kelly-t mára egyáltalán nem zavarja, így érzi jól magát. De gondoljatok csak bele! Teljesen természetes, hogy egy nőnek változik a teste és az évek során, főleg ha gyermeket vállal. Vannak, akik szülés után hipp-hopp visszatérnek korábbi alakjukhoz, mások teltebbek maradnak, de ez igazából alkati kérdés. Senkinek sem kéne szégyenkeznie az alkata miatt, különösen amikor cseperedő lurkók veszik körül!

Meghan Trainor

Az énekesnő egyáltalán nem a nádszálvékony hölgyek táborát gyarapítja, ez mégsem tartja vissza attól, hogy megélje a nőiességét. Csinos és kacér, ami mindenkinek megengedett, ehhez senkinek sem kell tökéletesnek lennie. ;)


Melanie Gaydos

Rövidke kis listánk talán legkülönlegesebb figurájával zárjuk a sort. Melaniet egy betegség miatt szokatlan külsővel áldotta meg a sors, de a fiatal lány úgy döntött előnyt kovácsol belőle, így New York művész- és divatvilágában kötött ki. Nem hétköznapi külsejével, ami sokakból válthat ki ellenérzést, nem bújik el a világ elől, és esze ágában sincs plasztikáztatni, inkább professzionális modellként kamatoztatja adottságait.


Most Girls...

Végezetül pedig Hailee Steinfeld számával szeretném zárni a júliusi instant inspirációt. Kellemes nyarat, és vállaljátok magatokat bátran, akkor megállíthatatlanok lesztek! ;)

Most girls are smart and strong and beautiful
Most girls, work hard, go far, we are unstoppable
Most girls, our fight to make every day
No two are the same
I wanna be like, I wanna be like, most girls


Ha ismersz még olyanokat, akik szintén bátran vállalják magukat és helyük lenne a listán, oszd meg velünk hozzászólásban. ;)
További instant inspirációkat >>ide<< kattintva olvashattok.


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése