Megkopott fényűzés, avagy a rough luxe design

by 9/18/2017 0 megjegyzés
A rough luxe igazán szokatlan stílusjegyekkel operáló dizájn irányzat, ami egyszerre meghökkentő - vagy akár egyenesen visszataszító - és emellett megkapó, és pont ez a kettősség adja az eszenciáját. Úgy érzem nem is a dizájn az, ami igazán megfogott ebben a stílusban, inkább egyfajta mögöttes tartalom, szóval ebből a szempontból ez egy rendhagyó dizájn poszt lesz, mert nem álltam meg, hogy hozzá ne fűzzem személyes gondolataimat...

Forrás: London design Agenda

Van néhány régi, az 1800-as évek második feléből származó könyvünk, amiket imádok: szolidan, de elegánsan díszítettek, minden részlet szépen kialakított, de az évek során megfakultak a színek, megkoptak a díszítések, megsárgultak a lapok. Miközben magán hordják a kifinomult elegancia minden jegyét, mára kopott és málladozó a külsejük. Mégis minden hibájuk ellenére számomra nagyon nagy értéket képviselnek. Nagyjából a rough luxe is valami hasonlót jelent számomra, csak lakásokra vetítve.

Mi is az a rough luxe stílus?

Rough, vagyis érdes, durva, nyers, egyenetlen, és mindez valami elegáns pompával kombinálva. Leginkább a régi korok kifinomult eleganciájának, és az apró részletekben megbúvó pompájának áthallása az évtizedek amortizációján keresztül. A rough luxe az egykori elegáns miliőből itt maradt, de mára lepusztult kinézet látványa köré szerveződik. Ahogy a neve is mutatja, egyfajta nyers luxus.


A stílus fő jellegzetességei az impozáns terek és térkialakítások, elegáns bútorok, sokszor kifejezetten múlt századi vagy még régebbi darabokkal, valamint olyan elemekkel, amik a fényűző és pompás enteriőrt célozták meg anno. De mindez az idő vas fogának jellemzőivel és a tökéletlenséggel "kiegészítve", vagyis a "luxe" elemek régiek, kopottak, repedezettek és akár még szakadtak is lehetnek, vagy ilyen környezetbe kerülnek, vagyis durva felületeket és érdes részleteket használ a design kialakításához. Persze nem feltétlenül minden régi, olykor csak úgy néz ki; valamint a "rough" rész sem feltétlenül általános, időnként csak egy-egy, de meghatározó részletben jelenik meg. Jellemző elemei a lemálló (vagy inkább csak annak tűnő) tapéták, durva felületű falak, kopott klasszikus faparketták vagy éppen a nyers kő, a repedések és különféle tökéletlenségek. Berendezési tárgyak tekintetében pedig a kifakult vagy porosnak ható szövetek és szintén az érdes, egyenetlen esetleg kifejezetten hibásnak ható felületek kombinálódnak fényűző, impozáns elemekkel. A repedések, szakadások és törések kiemelendő részletek.


A lényeg pont az, hogy bár - legalábbis ránézésre - romos állapotokat mutat, de ez magában hordozza azt az érzést, hogy ez valami nagyon pazar és fényűző, igazi luxus. A rough luxe a tökéletlenség és az idő patinájának dizájnja. Olykor pedig az elegáns enteriőrhöz csupán egy-egy tökéletlen részletet társít, mondjuk egy látványos repedést a falon, amit nem eltakar, hanem kiemel.

"A tökéletesség nem gyönyörű."

Személyes kedvencem a régi, impozáns, kopott, arany keretes tükör, amin keresztbe egy törés fut végig. Valahogy ezt érzem az egyik legjobb kifejezőjének ennek a stílusnak.

Ráncos idős hölgyekre szükség van

A rough luxe-ról nekem azok az idős hölgyek ugranak be, akik nagyon adnak a megjelenésükre és vérükben van az elegancia, de ha jobban megnézi őket az ember, már tagadhatatlanul eljárt felettük az idő. Drága bunda, igazi bőrtáska, szőrmesapka - de mindegyik csak lelet egy másik évszázadból. Nem a ráncokról és a korosodó külsőről beszélek, hanem arról ahogy élnek: hajdan impozáns lakások, nagypolgári berendezés, aranykeretes képek a falon, ódivatú tapéta. Minden pont olyan, mint évtizedekkel ezelőtt, csak mára már a korosodás aromája itatta át. A lakás, ami egy olyan világ hagyatéka, ami felett eljárt az idő, aminek frissessége fenntarthatatlan volt, akárcsak a ránctalanság…

Félre ne értsetek, semmi bajom az idősekkel, nagyon nagy szükség van rájuk, és pont ez a lényeg! A kornak semmi köze a tökéletességhez. A régi nem felejtendő, hanem érték. És számomra pont ezt jelenti a rough luxe, hogy nem feltétlenül a modern és az új a jó, hanem vegyük észre a szépséget és az értéket abban is, ami régi, abban is ami tökéletlen, abban is ami törött és meggyötört. Ez a stílus annak felismerése, hogy az idő és a tökéletlenség nemesít, és hozzátesz az értékhez, nem pedig elvesz belőle. És így van ez az emberekkel is, minden ami történik velünk hozzánk tesz valamit, még a törések is, amik nem titkolandóak, hanem felvállalható tökéletlenségek. Facebook-on is osztottam meg egy képet, ami gondolati síkon nagyon illik ide:


Ha csak azért kidobunk valamit, mert megöregedett és már nem nyújtja fiatalságának újkori pompáját, bizonyos szempontból ugyanaz, mint felszínes okokból megválni személyektől. Pedig egyszer mind megöregszünk, ráncosak és szottyadtak leszünk, de a ráncokban az idő nemessége rejlik, és véletlenül sem értékvesztés. A málladozó tapéta alatt gazdag múlt, titkos történetek, a megélt élet tapasztalásának gazdagsága bújik meg.

Romkocsmából rough luxe otthonba

Amiért nagyon is jó témának gondoltam ezt a stílust, az egyébként a magyar valóság. (Nyugi, nem kell semmi rosszra gondolni.) Ami alatt egyrészt a korlátozott anyagi lehetőségeket, másrészt a klasszikus polgári lakások megkopott pompáját értem.

Szerintem kijelenthető, hogy Budapest romkocsma nagyhatalom. :D De valahol ennek a gyökerei is ott keresendők, hogy nem mindig futja errefelé "fenszi klubbok" megvalósítására. Ez a magyar út: a jó ötletek, az alacsony költségvetés, na meg a romokban felfedezett érték. Pont, ahogy a rough luxe teszi, ami ráadásul iszonyú jól passzol a klasszikus, nálunk polgárinak nevezett épületekben rejlő lakások stílusához.


Egyébként rendkívül praktikus irányzatról van szó, legalábbis annyiban praktikus, hogy egy kis kreativitással úgy alakíthatunk ki egy lakást, hogy félig megúszhatjuk a felújítást. Szóval a romkocsmák elve követhető, akár a lakások esetében is. Akik megkaparintottak egy ilyen, jó száz éves elhanyagolt kincset, de nincs rá - legalábbis egyelőre - elegendő anyagi keretük a komplett felújításhoz, azoknak jó lehetőség a rough luxe-ból ihletet meríteni és egy kis kreativitással előnyt kovácsolni a kopott parkettából és stílusos otthont kialakítani, akár alacsony költségvetéssel is.

Végül pedig illusztráció és ötletgyűjtemény gyanánt összeállítottam egy galériát erről a stílusról, nézelődjetek és inspirálódjatok! ;)

Köszönöm, hogy elolvastad, ha bármit hozzátennél, ne tartsd magadban, oszd meg velünk bátran! Ha tovább szépelegnél velünk csatlakozz a Szépelgő Facebook oldal követőihez, hogy ne maradj le az újdonságokról. ;)

Ajánló: Ha szívesen szétnéznél kreatív és ötletes otthoni kiegészítők között, akár csak ötletgyűjtés céljából is, nézz be a Rosegal Otthon részlegére! Itt találod: Rosegal - Home & Garden

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése