Uzsidoboz inspiráció

by 9/05/2017 0 megjegyzés

Instant inspiráció szeptemberre


Hát újra itt a szeptember és a könnyed nyári lazítás után a fókuszba megint a hétköznapok kerülnek. Amikor évekkel ezelőtt gyakornokként dolgozni kezdtem olyan közösségbe csöppentem, ahol az ebéd nagyjából a nap fénypontja volt, ekkor előkerültek az otthonról hozott dobozkák, amiknek tartalmát igazi kis közösségi esemény keretében fogyasztottuk el.Ami engem illet általában előző este összeállítottam a másnapi elemózsiám és jobbára már reggel azt vártam, mikor harangozzák a delet, hogy magamba tömhessem az egészséges finomságot, amit készítettem. Ilyenkor, amikor újra átgondolja az ember a hétköznapok szervezését, nekem mindig ez az időszak ugrik be, na meg az elemózsiát rejtő dobozok.

Ám a szalámis szendvicsen, a májkrémes kiflin meg a pékségben vásárolt bucikon túl is van ám élet, sőt! Éppen ezért arra gondoltam, ezúttal egy ilyen irányú instant inspirációval jelentkezem és kreatív uzsisdobozokon fogunk szépelegni.

Nyugati országokban kalandozva feltűnő, hogy kint egész kis kultúrája van a "lunchbox"-oknak, vagyis az otthon csomagolt, de teljes értékű étkezések tartalmát rejtő dobozocskáknak, amiket nem csak a gyerkőcök cipelnek magukkal az iskolába, de felnőttek is pakolnak maguknak, amit napközben fogyasztanak.


Bento box

Ez a japánok verziója és manapság szinte már művészi szintű kompozíciókat alakítanak ki, hogy ezzel tegyék vonzóbbá a fogásokat. Ezek az alkotások sokszor szinte már nem is ételre hasonlítanak, ellenben nagyon kreatívak. Azon meg gondolom senki nem lepődik meg, hogy a gyerekek imádják és az ottani iskolákban sokszor verseny folyik, hogy melyikőjük dobozának a tartalma a legszebb és legötletesebb.


A legszimpatikusabb számomra az egészben, hogy akár olyan ételeket is vonzóvá lehet így tenni a gyerekek (vagy finnyás felnőttek számára), amikhez egyébként lehet hozzá sem nyúlnának…

Egyébként a bento eredetileg a csomagolt ebédet jelenti, amit többnyire az előző napi maradékból állították össze. Nagy része rizs és valamilyen hús vagy hal, illetve tartalmaz friss vagy savanyított zöldséget vagy gyümölcsöt. Az összeállítás során fontosnak tartották az ízek harmóniáját, valamint az elrendezést. A fogások jellemzően apróbb darabokból állnak, hogy akár kézzel vagy pálcikával is könnyen fogyasztható legyen.Csomagoljunk klassz ebédet!

Végül pedig szépelegjünk egyet a kreativitás mentén haladva a csomagolt uzsonnák és ebédek világában, hogy ihletet merítsünk saját elemózsiás dobozkánk fantáziadús módon való megtöltéséhez. Összeállítottam egy képgalériát a kreatív uzsisdobozokról. A bento dobozokat ugyan külön megemlítettem a bejegyzés során, hiszen tényleg nagyon különlegesek, de a galériában vegyesen szerepelnek a különböző finom és ötletgazdag, inspiráló alkotások. Kellemes nézelődést! ;)
További instant inspirációkat >>ide kattintva<< olvashatsz.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése