Ivanhoe idézetek

by 1/22/2018 0 megjegyzés

Walter Scott: Ivanhoe

Kicsi leányként odavoltam a könyv alapján készült filmért, és egyetlen alkalmat sem voltam hajlandó kihagyni, ha leadták a tv-ben. Bár már nem is emlékszem a jelenetekre, sőt a történetre sem, de a lelkesedés, hogy mennyire szerettem, a mai napig élénken él bennem.


Éppen ezért furcsa is, hogy negyedévszázad kellett, hogy megakadjon a szemem a rég érintetlen könyvek időtlen békéjével, társai körében szunyókáló, díszkiadású Ivanhoe köteten. Ám eljött a nap, amikor nem csak tovasuhant róla a tekintetem, elkönyvelve, valami ósdi klasszikusnak, de bevillant a gyermekkori lelkesedés. Na meg, hogy ez AZ a történet!

Lekerült hát a polcról, és miközben arra számítottam, hogy nehézkesen fogok vele haladni, ehhez képest alaposan meglepődtem, hogy csupán egy-két oldal kellett, hogy pont úgy magával ragadjon a könyv, mint a film kislányként.

Miközben felidéződött, miért fogta meg annyira gyermeki lelkem ez a történet, arra is felfigyeltem, hogy mennyi gondolata megfontolandó. Így ki is gyűjtöttem párat a sorok közé bújtatott mondatokból gondolatébresztő gyanánt.
"Lovag úr - felelte Lady Rowena -, az a sáros falu, mit oly megvetően említettél, nekem otthonom volt gyermekségem óta; és hidd el, ha elhagyom - ha valaha is eljön ennek a napja - csak olyan ember oldalán hagyom el, aki nem nézi le azt a hajlékot, melynek falai közt felcseperedtem s a szokásokat, melyek közt nevelkedtem."

"Nem ismerek lovagi jogot - mondta - mely szentebb és sérthetetlenebb lenne, mint az a joga minden szabad lovagi személynek, hogy maga válassza ki szíve hölgyét. Az én lányom nem keresi senki kegyét; a maga körében a maga jogán is meg fogja kapni, mindazt a tiszteletet, ami megilleti."

"A nyájas szavak - felelte Rowena -, ha csak arra szolgálnak, hogy leplezzék a tettek durvaságát, olyanok csupán, mint mikor az idétlen bohóc lovagi páncélt ölt."

"Vadalmafán is teremhet ízletes gyümölcs, lovag uram - felelte a kapitány- , és gonosz időkben sem csak gonosz dolgok esnek."

"Mert az, aki jót tesz, bár hatalma korlátlan a rosszra, dicséretet érdemel, s nem is csupán a jó cselekedeteiért, de minden rosszért is, aminek elkövetésétől megtartóztatja magát."


Ivanhoe
"Lám - mondta Rebeka - , így hárítják az emberek a sorsra a bajt, holott maguk az okozói vad szenvedélyük által."

"Vannak bizonyos dolgok, melyeknek elvégzése szükséges bár, azt, aki elvégzi számunkra e dolgokat, sem nem kedveljük, sem nem becsüljük, míg könnyen meglehet, hogy azt, aki visszautasít bizonyos szolgálatokat, még többre is tartjuk éppen, amiért megtagadja kérésünk teljesítését."

"Jövendő korok el sem hiszik majd, hogy valaha is létezhetett ilyen ostoba vakhit."

"Te s én vak eszközei vagyunk csupán a megállíthatatlan végzetnek, mely úgy hajt bennünket is maga előtt, amint a szélvész sodorja a hajókat, hogy aztán egymáshoz csapódjanak a viharban, és a tengernek mélyére süllyedjenek alá."Ha szívesen elolvasnád a könyvet, itt beszerezheted:Tetszett? Nézz szét az ajánló sávban, hátha találsz mást is, ami érdekel! Kövesd a Szépelgő Facebook oldalát, hogy ne maradj le a legújabb bejegyzéseinkről!

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése